Stop Motion

Stop motion

Stop motion är en enkel och gammal animationsteknik. Redan så tidigt som 1897 gjordes den första animerade filmen som använde sig av tekniken. Under första hälften av 1900-talet var stopmotiontekniken mycket populär och användes både i animerade filmer och för att göra specialeffekter i långfilmer. Ett berömt exempel på det senare är filmen King Kong från 1933 där stop motion användes för att gestalta den jättelika gorillan. Under andra hälften av 1900-talet började tekniken främst att förknippas med barnfilm och på senare år har den blivit mindre vanlig på grund av datoranimering. Tekniken används dock fortfarande i vissa barn- och humorprogram.

Stop motion kräver tålamod

Tekniken som används i stop motion är enkel och påminner om de tekniker som används för att göra tecknad film. Allt börjar med att animatören fotograferar ett föremål – till exempel en lerfigur. Sedan flyttar animatören lite grann på figuren och tar ett nytt foto. Så fortsätter det tills animatören har fått en serie bilder. När dessa bilder visas snabbt efter varandra skapas en illusion av att figuren rör på sig. Professionella animatörer använder sig ofta av 12-24 fotografier för varje sekund av film. Att göra stopmotionanimationer är alltså ganska mödosamt men om man har tålamod får man ofta ett fint resultat.

Många animatörer använder sig av lerfigurer eller dockor när de gör stop motion. Speciellt i barnprogram brukar lerfigurerna vara populära. Fördelen med lerfigurer är förstås att de är så lätta att modifiera. Lerfigurerna har ofta ett ”skelett” av metalltråd som gör att de hålls stilla när de filmas. När man gör professionella leranimationer är det ibland nödvändigt att vara mycket snabb. Små förändringar i temperatur och luftfuktighet kan nämligen påverka lerfigurernas utseende. Sådana små förändringar kan lätt förstöra en scen. För att undvika att sådant händer brukar de flesta professionella animatörer försöka att filma varje scen så fort som möjligt.

Stop motion då och nu

Lerfigurer används i stop motion

Den första filmen som använde stop motion var ”The Humpty Dumpty Circus” som gjordes redan 1897. Den första leranimerade filmen kom 1916. Efter första världskriget gjorde avantgarde-rörelsen att stopmotionanimerade filmer blev allt vanligare. Speciellt i Östeuropa och i Ryssland blev dockanimationer populära. Än idag finns det i Östeuropa en stark tradition av dockanimationer, både för barn och vuxna. I USA och i övriga västvärlden gjordes det inte många långfilmer med stopmotionteknik. De stora västerländska animationsbolagen valde istället att satsa på att göra tecknad långfilm. Stopmotiontekniken användes främst för att göra tv-serier för barn. Ett exempel var det holländska barnprogrammet ”Fablernas värld” som gjordes i 1640 avsnitt mellan 1968 och 1992.

Idag görs de flesta animerade filmer med datoranimering. Datoranimering sparar tid och är relativt billigt, jämfört med de traditionella animationsteknikerna. Det betyder dock inte att stopmotiontekniken har slutat att existera. Bland annat i Storbritannien har stop motion upplevt något av en renässans under de senaste decennierna. Några exempel på framgångsrika animationer som har använt stop motion på senare år är till exempel ”Wallace & Gromit”, ”The Nightmare Before Christmas”, ”Corpse Bride”, samt barnprogrammen ”Pingu” och ”Byggare Bob”. Även Disney har gjort stopmotionanimerade tv-program under rubriken ”Playhouse Disney”. De programmen riktar sig till de allra yngsta tittarna. I Östeuropa fortsätter stopmotiontekniken att vara populär. En av de mest kända animatörerna i Östeuropa är för tillfället den tjeckiske konstnären Jan Švankmajer. Han har skapat många stopmotionanimerade filmer som har fått stor internationell uppskattning.

Lätt att göra stopmotionfilmer

Stop motion har en lång historia och trots att tekniken inte längre är så vanlig fortsätter den att användas i bland annat humor- och barnprogram. Idag är det lätt för vem som helst att göra egna animerade filmer med stop motion. Allt som behövs är en kamera och ett lämpligt redigeringsprogram, förslagsvis i Premiere som är ett av Adobes många program. Du behöver inte ens göra egna figurer – det går bra att använda till exempel legogubbar eller andra leksaksfigurer. Det finns till och med appar som låter dig göra enkla stopmotionfilmer med din smartphone. Om du har barn hemma är stopmotionfilmer ett kreativt och kul pysselprojekt. Om ni inte vill göra egna filmer kan ni alltid titta på ”Pingu” eller ”Byggare Bob” istället.